lørdag 12. februar 2011

Ripped Before Summer


Menn liker å ha et atletisk utseende, gjerne med velutviklede muskler. Men store muskler i seg selv er nødvendigvis ikke tilfredsstillende og de fleste vil også gjerne at musklene skal være definerte med markerte former og kurver. På engelsk kalles dette gjerne ”to get ripped”, mens ” å deffe” (fra definert) er et vanlig uttrykk på norsk.

Jeg har satt et mål for meg å bli mest mulig ”ripped” innen sommeren, derav prosjektet ”Ripped before summer”. Hvorfor? Egentlig ingen god begrunnelse. Å være ”ripped” er ikke nødvendigvis sunt, eller et tegn på en sunn kropp. Jeg vil egentlig primært gjøre det for å se om jeg klarer det. At man kan se bra ut, er selvsagt ingen ulempe.

Bulking, ripping eller begge?

Ripping handler i bunn og grunn om å fjerne mest mulig underhudsfett, slik at huden ”klistrer” seg fast til underliggende muskler og fremhever konturene. I prinsippet kan dette enkelt oppnås ved å kutte drastisk ned på kaloriinntaket. Etter hvert som kroppen ikke mottar kalorier utenifra, vil den bli tvunget til å forbruke egne fettlagere, og fetter vil tilslutt forsvinne. Problemet med denne metoden er at musklene vil også brytes ned, og man ender opp med en kropp som riktignok er ”ripped”, men samtidig ganske spinkel. Et utseende som menn flest ikke trakter etter er det vi ser på bildet til høyre:

Det med populære er derfor kanskje å ha velutviklede muskler, samtidig som man har minst mulig fett på kroppen. Men alle som har drevet med kroppsbygging, vet at dette er vanskelig. Grovt sett er problemet at for å bygge muskler, må man innta mer kalorier enn man forbrenner, men for å fjerne fett, må man forbrenne mer kalorier enn man inntar. Det er selvsagt ikke umulig, og beviset er feks tallrike fotballspillere fotballspillere eller andre toppidrettsutøvere som både både er muskuløse og definerte.

Men disse personene trener svært mye. De har gjerne to økter daglig og trener både styrke, eksplosivitet og kardiovaskulær trening. De lever av og for trening. For folk flest med normale jobber, er det selvsagt vanskelig å opprettholde et slikt regime. Alternativet blir derfor å bygge muskler og deretter fjerne fettet i separate perioder. Såkalte ”bulking and cutting”.

Dette innebærer at man i en periode trener og spiser intenst for å bygge mest mulig muskler (bulking). Når man så er fornøyd med størrelsen på musklene, starter man prosessen med å fjerne fettet (cutting). Utfordringen i denne fasen ligger i å bevare muskelmassen. Man må derfor oppretteholde treningsmengden og et visst kaloriinntak (som også kvalitativt sett må være god/optimal), samtidig som man må forbrenne nok til å fjerne fettet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar